Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
01:32:00
0
dania bezmięsne
,
Obiady
,
pieczarki
,
placki ziemniaczane
,
sos pieczarkowy
,
szybkie potrawy
1 kg ziemniaków,
1 cebula,
2 łyżki kwaśnej śmietany,
2 łyżki masła,
4 jaja,
4 łyżki mąki,
sól, pieprz
1 cebula,
2 łyżki kwaśnej śmietany,
2 łyżki masła,
4 jaja,
4 łyżki mąki,
sól, pieprz
sos pieczarkowy:
1 cebula,500 g pieczarek,
5 łyżek mąki,
1/2 pęczka natki,
ząbek czosnku,
2 łyżki oleju/ oliwy z oliwek,
0,5 szkl wody,
sól, pieprz
5 łyżek mąki,
1/2 pęczka natki,
ząbek czosnku,
2 łyżki oleju/ oliwy z oliwek,
0,5 szkl wody,
sól, pieprz
Placki: Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Cebulkę sparzyć, zetrzeć na tarce, udusić na maśle. Do ziemniaków dodać żółtka, mąkę, pieprz, sól, cebulę oraz śmietanę. Ubić pianę z białek, połączyć z ziemniakami, wymieszać. Łyżką nakładać placki na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Sos: Cebulę pokroić, podsmażyć na oleju. Pieczarki umyć, obrać, posiekać i również podsmażyć. Dodać sól, pieprz, wodę. Dusić 20 min. Pod koniec duszenia dodać posiekaną natkę i czosnek. Sos zagęścić mąką i chwilę podgotować. Placki polać sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz