Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Składniki:
1 kg ziemniaków,
1 cebula,
2 łyżki kwaśnej śmietany,
2 łyżki masła,
4 jaja,
4 łyżki mąki,
sól, pieprz
sos pieczarkowy:
1 cebula,500 g pieczarek,
5 łyżek mąki,
1/2 pęczka natki,
ząbek czosnku,
2 łyżki oleju/ oliwy z oliwek,
0,5 szkl wody,
sól, pieprz

Placki: Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Cebulkę sparzyć, zetrzeć na tarce, udusić na maśle. Do ziemniaków dodać żółtka, mąkę, pieprz, sól, cebulę oraz śmietanę.  Ubić pianę z białek, połączyć z ziemniakami, wymieszać.  Łyżką nakładać placki na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Sos: Cebulę pokroić, podsmażyć na oleju. Pieczarki umyć, obrać, posiekać i również podsmażyć. Dodać sól, pieprz, wodę. Dusić 20 min. Pod koniec duszenia dodać posiekaną natkę i czosnek. Sos zagęścić  mąką i chwilę podgotować. Placki polać sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger