Pierogi ruskie
ciasto:
300 g mąki pszennej
szczypta soli
125 ml wrzącej wody
1 jajko
20 g masła
nadzienie:
500 g sera białego
500 g ziemniaków
cebula
łyżka masła
sól, pieprz
ciasto: Do miski przesiać mąkę, dodać sól. W zagotowanej wodzie roztopić masło, wlewać stopniowo do mąki, mieszać. Dodać jajko, zagnieść ciasto. Wygniatać na podsypanym mąką blacie przez ok 7 min.
Zawinąć w folię, odstawić na 30-35 min. Ciasto podzielić na 4 części, rozwałkować. Z ciasta powycinać kwadraty.
Zawinąć w folię, odstawić na 30-35 min. Ciasto podzielić na 4 części, rozwałkować. Z ciasta powycinać kwadraty.
nadzienie: Ziemniaki obrać, opłukać, zagotować ze szczyptą soli. Gotować do miękkości. Odcedzić i gorące dokładnie roztłuc. Ser pokruszyć, dodać do ziemniaków i doprawić solą i pieprzem.
Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na maśle. Dodać do nadzienia, dokładnie wymieszać.
Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na maśle. Dodać do nadzienia, dokładnie wymieszać.
Na kwadraty z ciasta kłaść po łyżce nadzienia i zlepiać dokładnie pierogi.
W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli i masła. Jak będzie wrzała, wrzucić pierogi. Gotować aż do czasu wypłynięcia ich na powierzchnię.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz