5 pomysłów na polewy do ciast
10:34:00
0
Ciasta i desery
,
polewa biała
,
polewa cytrynowa
,
polewa czekoladowa
,
polewa miodowa
,
polewa owocowa
,
polewa z migdałami
,
polewy do ciast
1. Polewa kokosowa:
- 100 g masła,
- 7 łyżek cukru,
- 2 łyżki mąki,
- 2 łyżki mleka,
- 100 g wiórków kokosowych
Masło rozpuścić w garnku na małym ogniu. Dodać cukier, mleko. Dodać mąkę ,wymieszać. Na końcu wsypać wiórki kokosowe. Podgrzewać aż do zgęstnienia masy, wylać na ciasto.
2. Polewa czekoladowa
- 25 dag miękkiego masła,
- 20 dag cukru pudru,
- 25 dag gorzkiej czekolady,
- 3 łyżki kakao,
- kieliszek rumu
Masło utrzeć z cukrem pudrem i startą na tarce czekoladą. Dodać kakao i rum, wymieszać.
3. Polewa miodowo-migdałowa
- łyżka miodu,
- 60 g płatków migdałowych,
- 2 łyżki mleka,
- 10 g masła,
- 75 g cukru
Masło rozpuścić w garnku, dodać miód, cukier, podgotować. Dodać mleko i migdały. Zagotować i jeszcze ciepłą polać ciasto.
4. Polewa biała
- 10 dag masła
- 2 łyżki mąki
- 4 łyżki mleka
- szklanka cukru
- sok z cytryny
5. Polewa owocowa
- 1/2 l mleka
- 1 galaretka o wybranym owocowym smaku
- 1/2 szklanki wody
Do połowy szklanki ciepłej wody, wsypać galaretki, wymieszać. Gdy galaretka zgęstnieje ubijać ją mikserem, dodać schłodzone mleko, ubijać do połączenia składników. Schłodzoną polewą ozdobić ciasto.
- 100 g masła,
- 7 łyżek cukru,
- 2 łyżki mąki,
- 2 łyżki mleka,
- 100 g wiórków kokosowych
Masło rozpuścić w garnku na małym ogniu. Dodać cukier, mleko. Dodać mąkę ,wymieszać. Na końcu wsypać wiórki kokosowe. Podgrzewać aż do zgęstnienia masy, wylać na ciasto.
2. Polewa czekoladowa
- 25 dag miękkiego masła,
- 20 dag cukru pudru,
- 25 dag gorzkiej czekolady,
- 3 łyżki kakao,
- kieliszek rumu
Masło utrzeć z cukrem pudrem i startą na tarce czekoladą. Dodać kakao i rum, wymieszać.
3. Polewa miodowo-migdałowa
- łyżka miodu,
- 60 g płatków migdałowych,
- 2 łyżki mleka,
- 10 g masła,
- 75 g cukru
Masło rozpuścić w garnku, dodać miód, cukier, podgotować. Dodać mleko i migdały. Zagotować i jeszcze ciepłą polać ciasto.
4. Polewa biała
- 10 dag masła
- 2 łyżki mąki
- 4 łyżki mleka
- szklanka cukru
- sok z cytryny
Masło rozpuścić w garnku, dodać mąkę, przesmażyć. Dodać mleko, cukier, wymieszać. Gotować do połączenia składników. Dodać sok z cytryny. Wymieszać składniki. Schłodzoną polewać ciasto.
5. Polewa owocowa
- 1/2 l mleka
- 1 galaretka o wybranym owocowym smaku
- 1/2 szklanki wody
Do połowy szklanki ciepłej wody, wsypać galaretki, wymieszać. Gdy galaretka zgęstnieje ubijać ją mikserem, dodać schłodzone mleko, ubijać do połączenia składników. Schłodzoną polewą ozdobić ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz