Zupa kalafiorowa z lanym ciastem
Składniki:

2 marchewki,
1 pietruszka,
2,5 l wody,
kostka rosołowa,
2 listki laurowe,
śmietana 18 %,
2 łyżki mąki,
sól, pieprz,
koperek
lane ciasto :
2 jaja,
4 łyżki mąki,
Kalafior podzielić na różyczki. Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce.
Do garnka wlać wodę, wrzucić kostkę rosołową, listki laurowe, kalafior, marchewkę i pietruszkę. Gotować 15 min.
Jajka rozbić do salaterki, dodać mąkę. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Przez widelec wlewamy stróżki ciasta.
Śmietanę wymieszać z mąką i zaprawić zupę. Koperek posiekać i dorzucić do zupy.
Do garnka wlać wodę, wrzucić kostkę rosołową, listki laurowe, kalafior, marchewkę i pietruszkę. Gotować 15 min.
Jajka rozbić do salaterki, dodać mąkę. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Przez widelec wlewamy stróżki ciasta.
Śmietanę wymieszać z mąką i zaprawić zupę. Koperek posiekać i dorzucić do zupy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz