Pijana śliwka w czekoladzie
08:32:00
0
Ciasta i desery
,
ciasto czekoladowe
,
ciasto z alkoholem
,
ciasto z nutellą
,
ciasto ze śliwkami
,
pijana śliwka
,
pyszne ciasta
,
śliwkowiec
- Biszkopt : 6 dużych jajek
- szklanka cukru
- szczypta soli
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 1,5 łyżki oleju
- Krem:3 żółtka
- 0,5 szkl cukru
- 2 cukry waniliowe
- 2 budynie śmietankowe
- 0,5l mleka
- 30 dag masła
- 3-4 łyżki nutelli
- nadzienie:5o dag suszonej śliwki kalifornijskiej
- 1,5 szkl wódki
- polewa:2 gorzkie czekolady
- 0,5 kostki masła
- 0,5 szkl kwaśnej śmietany
Białka oddzielić od żółtek. Białka zmiksować ze szczyptą soli, pod koniec dodać stopniowo cukier i ubić na sztywną pianę. Dodawać po jednym żółtku i miksować do połączenia.
Do jajecznej masy dodawać partiami przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Całość mieszać łyżką.
Na koniec wlać do masy olej i dokładnie mieszać łyżką.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wylać do przygotowanej formy, wyrównać łyżką i wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180*C na ok. 30 - 35 minut.
Wyjąć ciasto z pieca i pozostawić do ostudzenia.
Biszkopt przekroić na dwa blaty.
Krem: Budynie rozpuścić w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrami. Do gotującego się wlać budynie i mieszać do zgęstnienia.
Ostudzić.
Masło utrzeć z żółtkami, dodawać po łyżce budyniu i wszystko razem ucierać. Na końcu dodać nutellę. Wymieszać.
Nadzienie: Śliwki zalać wódką i odstawić na 12 h.
Polewa: Czekoladę rozpuścić z masłem, dodać śmietanę, wymieszać.
Biszkopt nasączyć wódką ze śliwek. Przełożyć połową kremu. Przykryć drugim biszkoptem, wyłożyć drugą część kremu, śliwki, oblać polewą.
Do jajecznej masy dodawać partiami przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia. Całość mieszać łyżką.
Na koniec wlać do masy olej i dokładnie mieszać łyżką.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wylać do przygotowanej formy, wyrównać łyżką i wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180*C na ok. 30 - 35 minut.
Wyjąć ciasto z pieca i pozostawić do ostudzenia.
Biszkopt przekroić na dwa blaty.
Krem: Budynie rozpuścić w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrami. Do gotującego się wlać budynie i mieszać do zgęstnienia.
Ostudzić.
Masło utrzeć z żółtkami, dodawać po łyżce budyniu i wszystko razem ucierać. Na końcu dodać nutellę. Wymieszać.
Nadzienie: Śliwki zalać wódką i odstawić na 12 h.
Polewa: Czekoladę rozpuścić z masłem, dodać śmietanę, wymieszać.
Biszkopt nasączyć wódką ze śliwek. Przełożyć połową kremu. Przykryć drugim biszkoptem, wyłożyć drugą część kremu, śliwki, oblać polewą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz