Pierogi ze serem na słodko
- Ciasto: 2 szkl mąki
- szklanka gorącej wody
- łyżka oleju
- farsz: 500 g twarogu w kostce
- 4 łyżki cukru
- 3 żółtka
Ciasto: Mąkę przesiać do miski, do wody dodać olej i wlać do mąki.
Całość wymieszać łyżką a potem wyrobić dłonią. Wyrabiać ok. 5 min.
Ciasto przykryć ściereczką i odłożyć na 30 min.
Farsz: Twaróg rozgnieść widelcem, dodać cukier, żółtka i wymieszać.
Ciasto podzielić na 3 części. Każde z nich rozwałkować, podsypując mąką. Z ciasta wykrawać koła, na środku każdego kłaść farsz i zlepiać.
W garnku zagotować lekko osoloną wodę, pierogi wrzucać na wrzątek. Kiedy wypłyną gotować ok 3 min.
Całość wymieszać łyżką a potem wyrobić dłonią. Wyrabiać ok. 5 min.
Ciasto przykryć ściereczką i odłożyć na 30 min.
Farsz: Twaróg rozgnieść widelcem, dodać cukier, żółtka i wymieszać.
Ciasto podzielić na 3 części. Każde z nich rozwałkować, podsypując mąką. Z ciasta wykrawać koła, na środku każdego kłaść farsz i zlepiać.
W garnku zagotować lekko osoloną wodę, pierogi wrzucać na wrzątek. Kiedy wypłyną gotować ok 3 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz