Ciasto makowo - kokosowe
09:13:00
0
Ciasta i desery
,
ciasto kokosowe
,
ciasto makowo kokosowe
,
ciasto z makiem
,
proste ciasta
- Ciasto makowe: pół kostki margaryny
- 10 białek
- 1 szklanka cukru
- szklanka maki pszennej
- szklanka sypkiego maku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Biszkopt: 4 jajka
- szklanka mąki pszennej
- szklanka cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- krem kokosowy : 3 szklanki mleka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 10 łyżek wiórków kokosowych
- żółtko
- 200 g masła
- 1,5 szkl cukru pudru
Ciasto makowe:
Margarynę roztopić i ostudzić.
Białka ubić z cukrem na sztywno.
Do białek dodać margarynę, zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem oraz makiem. Wymieszać.
Ciasto wylać na blaszkę i piec ok. 40 min.
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem dodać na sztywno, dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem i wymieszać razem. Wylać na blaszkę i piec ok. 20 min.
Masa:
Mąkę, żółtko oraz wiórki kokosowe wymieszać ze szklanką mleka. 2 szklanki mleka zagotować , wlać mieszankę kokosową, mieszać, aż masa zgęstnieje. Masło utrzeć z cukrem pudrem i zmiksować z masą kokosową.
Na ciasto makowe wylać 2/3 masy kokosowej, przykryć biszkoptem, wyłożyć pozostały krem.
Ciasto udekorować prażonym kokosem.
Margarynę roztopić i ostudzić.
Białka ubić z cukrem na sztywno.
Do białek dodać margarynę, zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem oraz makiem. Wymieszać.
Ciasto wylać na blaszkę i piec ok. 40 min.
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem dodać na sztywno, dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem i wymieszać razem. Wylać na blaszkę i piec ok. 20 min.
Masa:
Mąkę, żółtko oraz wiórki kokosowe wymieszać ze szklanką mleka. 2 szklanki mleka zagotować , wlać mieszankę kokosową, mieszać, aż masa zgęstnieje. Masło utrzeć z cukrem pudrem i zmiksować z masą kokosową.
Na ciasto makowe wylać 2/3 masy kokosowej, przykryć biszkoptem, wyłożyć pozostały krem.
Ciasto udekorować prażonym kokosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz