Biszkopt z bitą śmietaną i galaretką
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, olej i aromat. Miksując dodajemy po 1 żółtku. Pod koniec ubijania dodajemy przesiane mąki z proszkiem i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę i pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 170 stopni. Po wystudzeniu przekrawamy na pół.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody i odstawiamy na 5 minut.Dolewamy wrzątku aby całość zajmowała ponad pół szklanki wody , mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.
Śmietankę ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier puder, na koniec wlewamy ostudzoną żelatynę.
Masę wlewamy na biszkopt, przykrywamy drugim biszkoptem i wykładamy drugą część masy.
Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu ( używamy odrobinę mniej wody). Studzimy i tężejącą wylewamy na nasze ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz