Murzynek z biszkoptami i dżemem - kocie oczy
- 350 g mąki
- 375 g mąki
- 3 łyżki kakao
- 4 jaja
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g biszkoptów
- 3 łyżki dżemu
- margaryna Kasia
W rondelku zagotować margarynę, cukier, kakao i 6 łyżek wody.
Ostudzić.
Żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić pianę. Do letniej masy dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem i na końcu pianę.
Prostokątną formę 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Do formy wlać połowę ciasta.
Biszkopty skleić dżemem po dwa i ułożyć na cieście jeden obok drugiego w równych rzędach.
Całość zalać drugą połową ciasta i piec 50 min. w 180 st. C.
Po przekrojeniu zimnego ciasta (przez środek biszkoptów) pojawią się „kocie oczy.”
Ostudzić.
Żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić pianę. Do letniej masy dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem i na końcu pianę.
Prostokątną formę 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Do formy wlać połowę ciasta.
Biszkopty skleić dżemem po dwa i ułożyć na cieście jeden obok drugiego w równych rzędach.
Całość zalać drugą połową ciasta i piec 50 min. w 180 st. C.
Po przekrojeniu zimnego ciasta (przez środek biszkoptów) pojawią się „kocie oczy.”
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz