Szybkie ciasto z kakao i migdałami w karmelu
02:06:00
0
Ciasta i desery
,
Ciasto z kakao
,
ciasto z kakao i migdałami
,
prażone migdały w karmelu
,
ucierane

- Ciasto: 8 jajek
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki tortowej
- szklanka oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- Wierzch: 60 g margaryny
- 60 g brązowego cukru
- 1 łyżka miodu
- 60 g migdałów w płatkach
Ubić białka i pod koniec ubijania dodać cukier. Następnie dodać żółtka, olej i wymieszana z proszkiem mąkę, dokładnie ucierać.
Połowę ciasta wylać na uprzednio przygotowana blaszkę.
Do pozostałej połowy dodać kakao i wykładać łyżką porcje na jasnym cieście.
Piec ok. 40 minut w 180 C.
Na patelni rozgrzać tłuszcz z cukrem i miodem. Kiedy się zacznie karmelizować, dodać migdały. Zamieszać i wylać masę na ciasto.
Odstawić na godzinkę.
Połowę ciasta wylać na uprzednio przygotowana blaszkę.
Do pozostałej połowy dodać kakao i wykładać łyżką porcje na jasnym cieście.
Piec ok. 40 minut w 180 C.
Na patelni rozgrzać tłuszcz z cukrem i miodem. Kiedy się zacznie karmelizować, dodać migdały. Zamieszać i wylać masę na ciasto.
Odstawić na godzinkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz