Bułeczki drożdżowe ze serem i truskawkami
10:14:00
0
bułeczki drożdżowe z truskawkami
,
bułeczki ze serem
,
ciasta drożdżowe
,
Ciasta i desery

- Ciasto: 1/4 drożdży
- szklanka mleka
- 3/4 szkl cukru
- 400 g mąki
- cukier waniliowy
- 3 jaja
- pół margaryny
- Masa serowa: 200 g twarogu
- żółtko
- białko
- 2 łyżki cukru
- kilka kropel cytryny
- truskawki
Z drożdży , letniego mleka, łyżki cukru i 3 łyżek mąki zrobić zaczyn i zostawić do wyrośnięcia na 20 min.
Do wyrośniętego zaczynu ,dodać jaja, stopioną i ostudzoną margarynę, resztę cukru, cukier waniliowy, mąkę i wyrobić na gładkie elastyczne ciasto.Zostawić do wyrośnięcia na ok 1 h.
Po wyrośnięciu, gdy podwoi swą objętość ,ciasto rozwałkować na ok 5mm i wykrawać koła większą szklanką,wziąć mniejszą szklanką i w wyciętym kole wykroić mniejsze koło ,zyskamy potrzebne nam dno i boki ciasteczek.
Mniejszy krążek zostawić, a powstałą oponkę zwinąć w ósemkę.
Blachę posmarować masłem i podsypać mąką. Ułożyć w niej krążki, a na krążkach ósemki.
Ser zmiksować z żółtkiem, cukrem, na koniec dodać ubitą pianę z białka i sok z cytryny.
Do każdej bułeczki dodać po łyżeczce sera na to owoce,
Pieczemy po ok 25-30 w temp 180st
Do wyrośniętego zaczynu ,dodać jaja, stopioną i ostudzoną margarynę, resztę cukru, cukier waniliowy, mąkę i wyrobić na gładkie elastyczne ciasto.Zostawić do wyrośnięcia na ok 1 h.
Po wyrośnięciu, gdy podwoi swą objętość ,ciasto rozwałkować na ok 5mm i wykrawać koła większą szklanką,wziąć mniejszą szklanką i w wyciętym kole wykroić mniejsze koło ,zyskamy potrzebne nam dno i boki ciasteczek.
Mniejszy krążek zostawić, a powstałą oponkę zwinąć w ósemkę.
Blachę posmarować masłem i podsypać mąką. Ułożyć w niej krążki, a na krążkach ósemki.
Ser zmiksować z żółtkiem, cukrem, na koniec dodać ubitą pianę z białka i sok z cytryny.
Do każdej bułeczki dodać po łyżeczce sera na to owoce,
Pieczemy po ok 25-30 w temp 180st
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz