Ciasto delicja z masą jabłkową i galaretką
05:50:00
0
Ciasta i desery
,
ciasto jabłkowe
,
ciasto makowe
,
ciasto z galaretką
,
delicja
,
krem śmietankowy

- Biszkopt jasny: 5 jaj
- szklanka mąki
- szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa jabłkowa : kg jabłek
- galaretka cytrynowa
- cynamon
- biszkopt makowo - kokosowy : 8 białek
- 20 dag cukru
- 20 dag kokosu
- 20 dag maku
- łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa śmietankowa: 0,5 l śmietany kremówki
- galaretka cytrynowa
- Ciastka delicje
- 2 galaretki czerwone
Upiec biszkopt jasny: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem oraz żółtka, wymieszać.
Wyłożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 25 min.
Upiec biszkopt makowo - kokosowy: Białka ubić z cukrem na bardzo sztywną pianę. Do ubitej piany wsypać mak, kokos, proszek do pieczenia i wszystko delikatnie wymieszać. Wyłożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 25 min.
Masa jabłkowa: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Uprażyć na patelni aż zmiękną. Galaretkę rozpuścić w 1/2 wody i wlać do ciepłych jeszcze jabłek. Gdy trochę stężeją wylać na blat jasny. Przykryć biszkoptem makowym.
Masa śmietankowa: Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklance wrzątku i odstawić do stężenia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod sam koniec ubijania dodać tężejącą galaretkę i dokładnie zmiksować. Masę śmietanową wyłożyć na biszkopt makowy.
Na masę śmietankową ułożyć delicje.
Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu i tężejące wylać na delicje.
Wyłożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 25 min.
Upiec biszkopt makowo - kokosowy: Białka ubić z cukrem na bardzo sztywną pianę. Do ubitej piany wsypać mak, kokos, proszek do pieczenia i wszystko delikatnie wymieszać. Wyłożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 25 min.
Masa jabłkowa: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Uprażyć na patelni aż zmiękną. Galaretkę rozpuścić w 1/2 wody i wlać do ciepłych jeszcze jabłek. Gdy trochę stężeją wylać na blat jasny. Przykryć biszkoptem makowym.
Masa śmietankowa: Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklance wrzątku i odstawić do stężenia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod sam koniec ubijania dodać tężejącą galaretkę i dokładnie zmiksować. Masę śmietanową wyłożyć na biszkopt makowy.
Na masę śmietankową ułożyć delicje.
Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu i tężejące wylać na delicje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz