Sernik ze śliwkami


  • Ciasto: szklanka mąki
  • 7,5 dag zimnego masła
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • jajko
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa serowa: 50 dag sera półtłustego
  • 2 jajka
  • szklanka cukru
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 szklanki śmietany 30 %
  • 5 dag miękkiego masła
  • dodatkowo : 30 dag śliwek węgierek
Ser zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa. Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki.Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wysmarować masłem. 

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Ciastem wylepić dno przygotowanej tortownicy. Następnie na ciasto poukładać obok siebie połówki śliwek, skórką do ciasta.

Ser oraz pozostałe składniki zmiksować mikserem na dużych obrotach przez 3 min. Masę serową wyłożyć na śliwki.
Sernik piec przez 65 minut w temperaturze 180 stopni C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger