Sernik ze śliwkami
- Ciasto: szklanka mąki
- 7,5 dag zimnego masła
- 1,5 łyżki cukru pudru
- jajko
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa serowa: 50 dag sera półtłustego
- 2 jajka
- szklanka cukru
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 szklanki śmietany 30 %
- 5 dag miękkiego masła
- dodatkowo : 30 dag śliwek węgierek
Ser zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa. Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki.Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wysmarować masłem.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Ciastem wylepić dno przygotowanej tortownicy. Następnie na ciasto poukładać obok siebie połówki śliwek, skórką do ciasta.
Ser oraz pozostałe składniki zmiksować mikserem na dużych obrotach przez 3 min. Masę serową wyłożyć na śliwki.
Sernik piec przez 65 minut w temperaturze 180 stopni C.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Ciastem wylepić dno przygotowanej tortownicy. Następnie na ciasto poukładać obok siebie połówki śliwek, skórką do ciasta.
Ser oraz pozostałe składniki zmiksować mikserem na dużych obrotach przez 3 min. Masę serową wyłożyć na śliwki.
Sernik piec przez 65 minut w temperaturze 180 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz