Tradycyjna szarlotka


  • Ciasto : 450g mąki pszennej
  • 300g miękkiego masła
  • 150g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
  • Nadzienie : 2 kg kwaskowatych jabłek
  • kilka łyżek cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki bułki tartej
Masło wymieszać dokładnie z cukrem pudrem, żółtkami i śmietaną. Dodać przesianą mąkę i szybko zagnieść ciasto. Formować kulę, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na ok. 30 minut., 

Ciasto podzielić na dwie równe części. Od jednej z nich odjąć ok. 100g i dodać do drugiej. Większą część wałkować na kwadrat o grubości ok. 1cm. Blaszkę wyłożyć pergaminem i na to ułożyć rozwałkowane ciasto. Nakłuć widelcem i podpiec spód 10–15 minut w temperaturze 200°C.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Lekko wycisnąć. Doprawić cukrem i cynamonem według uznania. Dodać 2 łyżki bułki tartej. Jabłka wyłożyć na podpieczony spód.

Drugą część ciasta rozwałkować i przykryć nią jabłka. Nakłuć widelcem i piec ok. 30 minut w temperaturze 170°C. Upieczoną szarlotkę posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger