Pyzy z mięsem
500 g ziemniaków gotowanych
jajko
1,5 szklanki mąki
sól
Farsz: 70 dag ugotowanego mięsa z kurczaka
cebula
2 łyżki masła
sól, pieprz, majeranek
Gałka muszkatołowa
Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce z małymi oczkami, odcisnąć z nich sok. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Ziemniaki ugotowane połączyć ze startymi. Zlać sok z ziemniaków i osadzoną skrobię dodać do masy. Ugotowane mięso oddzielić od kości, zmielić przez maszynkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle, dodać do mięsa.Farsz przyprawić i wymieszać. Z ciasta uformować wałek, odcinać równe kawałki.Każdy kawałek rozpłaszczać na ręce i nakładać farsz, formować pyzy. Pyzy gotować ok. 5 min od wypłynięcia na wierzch.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz