Zapiekanka makaronowa z szynką i pieczarkami
04:58:00
0
Obiady
,
pieczarki
,
Potrawy mięsne
,
szynka konserwowa
,
zapiekanka serowa
,
zapiekanka z pieczarkami
,
zapiekanka z szynką

300 g makaronu,
350 g szynki konserwowej,
2 cebule,
500 g pieczarek,
200 ml śmietany 18 %,
2 łyżki masła,
25 dag sera żółtego w kawałku,
sól, pieprz, papryka słodka, majeranek
100 ml wody
Makaron ugotować al dente. Pieczarki oczyścić, pokroić w grubsze plastry, podsmażyć na dwóch łyżkach masła. Do pieczarek dodać pokrojone w piórka cebule, poddusić razem. Gdy cebule się zeszkli, dodać pokrojoną w kostkę wędlinę. Całość podlać wodą i wszystko przez chwilę dusić, a pod koniec doprawić. Zawartość patelni połączyć z makaronem oraz przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Śmietanę wymieszać ze startym serem i polać zapiekankę. Piec ok. 30 min w temp. 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz