Potrawka z kurczaka z marchewką i koperkiem - podawana z kaszą i brokułami


2 filety z kurczaka,
2 marchewki,
duża cebula,
2 łyżki stołowe masła,
łyżka mąki pszennej,
olej do smażenia,
kostka rosołowa,
sok z cytryny,
sól, pieprz,
pęczek koperku
2 łyżki śmietany 18.

Mięso umyć, oczyścić, pokroić na mniejsze części, zalać wodą. Do mięsa dodać kostkę rosołową, obrane marchewki i wszystko razem gotować ok. 1 h. Na końcu przyprawić solą  i pieprzem.

Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy mięso i chwilę razem dusimy, podlewając bulionem ok. 2-3 cm ponad mięso. Dodajemy masło, sok z cytryny i pokrojoną w kostkę marchewkę.  Całość dusimy ok. 15 min.  Jeżeli całość jest z rzadka to doprawiamy mąką. Na końcu dodajemy śmietanę i posiekany koperek. Wszystko mieszamy. Możemy podawać z ryżem, kaszą, ziemniakami, makaronem. Ja podałam z kaszą oraz gotowanymi brokułami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger