Młode ziemniaki w sosie koperkowym



600 g młodych ziemniaków,
łyżeczka soli,
margaryna do smażenia,
pęczek koperku,
2 cebule dymki,
2 szkl bulionu,
listek laurowy,
serek topiony śmietankowy lub z szynką,
opcjonalnie do zagęszczenia mąką ze śmietaną

Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Koperek drobno siekamy, cebulkę wraz ze szczypiorkiem  drobno kroimy. Koperek z cebulką podsmażamy na margarynie, zalewamy bulionem, wrzucamy listek laurowy i zagotowujemy ok. 20 min.  Wkładamy serek topiony, gotujemy i mieszamy aż do rozpuszczenia.   Sos możemy zagęścić mąkę ze śmietaną.  Kilka minut podgrzewamy.

Sosem polewamy ziemniaki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger