Młode ziemniaki w sosie koperkowym
600 g młodych ziemniaków,
łyżeczka soli,
margaryna do smażenia,
pęczek koperku,
2 cebule dymki,
2 szkl bulionu,
listek laurowy,
serek topiony śmietankowy lub z szynką,
opcjonalnie do zagęszczenia mąką ze śmietaną
Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Koperek drobno siekamy, cebulkę wraz ze szczypiorkiem drobno kroimy. Koperek z cebulką podsmażamy na margarynie, zalewamy bulionem, wrzucamy listek laurowy i zagotowujemy ok. 20 min. Wkładamy serek topiony, gotujemy i mieszamy aż do rozpuszczenia. Sos możemy zagęścić mąkę ze śmietaną. Kilka minut podgrzewamy.
Sosem polewamy ziemniaki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz