Rogaliki drożdżowe z powidłem
1/4 szkl mleka,
5 dag świeżych drożdży,
4 łyżki cukru,
kostka margaryny,
3 szkl mąki pszennej,
szczypta soli,
cukier waniliowy,
dowolny dżem/ powidło
Drożdże rozrobić z cukrem w mleku. Mieszać do rozpuszczenia składników. Do miski wsypać mąkę, sól, cukier waniliowy, wbić jajka, wlać mleko z drożdżami i cukrem, dodać miękką margarynę. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przykryć i wstawić do lodówki na ok. 1 h.
Ciasto podzielić na 4 części, każdą część rozwałkować na okrąg. Z okręgu wycinać trójkąty. Przy dłuższym boku kłaść powidło/ dżem i zwijać rulonik. Rogaliki posmarować białkiem i piec w 200 stopniach ok. 25 min. Posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz