Barszcz z uszkami

Składniki:
barszcz:
2 kg buraków,
2 cebule,
3 ziarenka ziela angielskiego,
2 liście laurowe,
szczypta soli, pieprzu, cukru,



Ciasto:
40 dag mąki,
szklanka gorącej wody,
1 żółtko,
łyżka oleju,
szczypta soli,



farsz:
40 dag mięsa mielonego,
cebula,
sól, pieprz,
olej do smażenia
Buraki obrać, umyć, zetrzeć na tarce na grubych oczkach.  Cebule obrać, pokroić na małe kawałki, wrzucić do buraków, sypać przyprawy.  Wlać ok 3 litry wody i gotować ,aż buraki będą miękkie.  Barszcz przyprawić wedle uznania.
Mąkę wysypać na stolnicę, dolewać do niej gorącą wodę i zagniatać.  Dodać żółtko, sól, olej i zagniatać. Ciasto przykryć i odstawić na chwile w ciepłe miejsce. Ciasto rozwałkować i wycinać kółka.
Cebulę posiekać, podsmażyć, dodać mięso mielone, chwilę podsmażyć, dodać przyprawy. Farsz kłaść na kółka i lepić uszka. Uszka gotować w osolonej wodzie, aż do wypłynięcia na wierzch. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger