Proste ciasto z rabarbarem i budyniem
08:29:00
0
Ciasta i desery
,
ciasta proste
,
ciasto z rabarbarem
,
ciasto budyniowe
,
kruche ciasto
,
szybkie ciasta

- ciasto : mąka tortowa 3 szkl.
- cukier 0,5 szkl
- cukier waniliowy 1 łyżeczka
- margaryna 200 g
- jajko
- żółtka 2 szt
- kwaśna śmietana 12 % - 2 łyżki
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- na budyń : budyń waniliowy 2x40g
- mleko 800 ml
- śmietanka kremówka 30 % - 100 ml
- 0,5 szkl cukru
- cukier waniliowy 2 łyżeczki
- dodatkowo : 500 g rabarbaru
- cukier 1 łyżka
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i szybko siekamy nożem. Następnie dodajemy cukry, jajko, żółtka, śmietanę i szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Owijamy folią i jedną wkładamy do zamrażarki. Natomiast drugą wykładamy na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia o wym. około 40×25 cm lub mniejszej. Zawijamy folią i wkładamy do lodówki. W 200 ml mleka mieszamy przesiany proszek budyniowy. Pozostałe mleko oraz kremówkę razem z cukrami zagotowujemy. Zestawiamy z ognia, wlewamy rozpuszczony proszek budyniowy. Ponownie przekładamy na średni ogień i cały czas mieszając gotujemy do momentu, aż budyń będzie dosyć mocno gęsty. Zakrywamy folią i odstawiamy. Rabarbar kroimy na kawałeczki 2 cm i obsypujemy cukrem. Budyń wykładamy na schłodzone ciasto, rozkładamy równomiernie rabarbar. Ścieramy na tarce o grubych oczkach kawałek ciasta zamrożonego. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-50 min do lekkiego zarumienienia. Po wyjęciu studzimy, schładzamy w lodówce kilka godzin, aby się lepiej kroiło i przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz