Zapiekanka ziemniaczana ze schabem i pieczarkami
05:09:00
0
Obiady
,
Potrawy mięsne
,
zapiekanka pieczarkowa
,
zapiekanka ze schabu
,
zapiekanka ziemniaczana

- 10 ziemniaków
- 500 g schabu
- 2 duże cebule
- 30 dag pieczarek
- 30 dag żółtego sera
- 300 ml śmietany 30%
- sól, pieprz
- słodka i ostra papryka, tymianek
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w 1cm plastry. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem. Ziemniaki posypać połową startego żółtego sera. Schab umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w dużą kostkę, po czym wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć kilka minut. Dodać umyte i obrane pokrojone w ćwiartki pieczarki i dusić do momentu aż odparuje woda. Następnie dodać pokrojoną w grube półtalarki cebulę i dusić kilka minut, zalać wszystko śmietaną. Doprawić i czekać aż wszystko się połączy. Gotowy farsz wyłożyć do naczynia. Wierzch posypać resztą sera, naczynie żaroodporne zamknąć przykrywką i piec 1h.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz