Pyszny jabłecznik z masą jogurtową
08:51:00
0
Ciasta i desery
,
ciasto jabłkowe z masą jogurtową
,
ciasto jogurtowe
,
jabłecznik
,
jabłkowe
,
jogurtowiec
,
szarlotka

- Biszkopt: 5 jaj
- szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa jabłkowa: kg jabłek
- 1/3 szklanka cukru, łyżka masła
- torebka kisielu cytrynowego
- Masa jogurtowa : 2 jogurty naturalne ( duże)
- 2 galaretki truskawkowe
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, żółtka, wymieszać. Wyłożyć na blachę. Piec ok. 30 min.
Masa jabłkowa: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Dodać cukier, masło i podgrzewać przez około 4-5 minut, mieszając, aż jabłka zmiękną. Dodać kisiel w proszku i mieszać, aż się rozpuści, zdjąć z ognia.
jabłka przełożyć na biszkopt i wyrównać, odstawić do ostygnięcia.
Masa jogurtowa : galaretki truskawkowe rozpuścić w jednej szklance gorącej wody. Odstawić do Przestygniętą galaretkę wymieszać z jogurtem i rozprowadzić masę jogurtową na ostygniętych jabłkach. Ciasto wstawić do lodówki na 1-2 godziny przestygnięcia.
Masa jabłkowa: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Dodać cukier, masło i podgrzewać przez około 4-5 minut, mieszając, aż jabłka zmiękną. Dodać kisiel w proszku i mieszać, aż się rozpuści, zdjąć z ognia.
jabłka przełożyć na biszkopt i wyrównać, odstawić do ostygnięcia.
Masa jogurtowa : galaretki truskawkowe rozpuścić w jednej szklance gorącej wody. Odstawić do Przestygniętą galaretkę wymieszać z jogurtem i rozprowadzić masę jogurtową na ostygniętych jabłkach. Ciasto wstawić do lodówki na 1-2 godziny przestygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz