Szarlotka z bezą
05:42:00
0
Ciasta i desery
,
ciasto jabłkowe
,
ciasto jabłkowe z bezą
,
kruche ciasto
,
szarlotka
,
szarlotka z bezą

- 3 szkl mąki pszennej
- 250 g margaryny
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2/3 szklanki cukru
- 1,5 kg jabłek
- 200 g cukru pudru
- łyżeczka cynamonu
- cukier wanilinowy,
- 3 łyzki soku z cytryny,
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 galaretki cytrynowe
Mąkę przesiać z z proszkiem do pieczenia i cukrem kryształem i 1,5-2 łyżeczkami wanilinowego, posiekać z margaryną, dodać 4 żółtka, szybko zagnieść kruche ciasto.
Ciasto rozwałkować, włożyć do wyłożonej papierem formy , nakłuć widelcem i podpiec ok 20 minut w 200 stopniach, przestudzić.
Jabłka obrać, wyjąć gniazda nasienne, drobno pokroić, smażyć do miękkości z cynamonem. W razie konieczności dodać 3 łyżki cukru i podlać wodą. Zdjąć z ognia, dodać galaretkę cytrynową. Wyłożyć na ciasto.
Schłodzone bialka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier puder, Ubić jeszcze raz. Pod koniec dodać sok z cytryny, galaretkę. Mieszamy i wykładamy na ciasto.
ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 40-45 minut w 180 stopniach
Ciasto rozwałkować, włożyć do wyłożonej papierem formy , nakłuć widelcem i podpiec ok 20 minut w 200 stopniach, przestudzić.
Jabłka obrać, wyjąć gniazda nasienne, drobno pokroić, smażyć do miękkości z cynamonem. W razie konieczności dodać 3 łyżki cukru i podlać wodą. Zdjąć z ognia, dodać galaretkę cytrynową. Wyłożyć na ciasto.
Schłodzone bialka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier puder, Ubić jeszcze raz. Pod koniec dodać sok z cytryny, galaretkę. Mieszamy i wykładamy na ciasto.
ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 40-45 minut w 180 stopniach
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz