Wuzetka
- Biszkopt : 7 jajek
- szkl.cukru
- 5 czubatych łyżek mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 czubate łyżki kakao
- Masa: 1200 ml kremówki 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 szt. fixu do śmietany
- Poncz: 3/4 szkl. przegotowanej wody
- 2 łyżki cukru pudru
- sok z cytryny
- 2 łyżki spirytusu
- aromat rumowy
- dodatkowo: gorzka czekolada
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na pianę, dodać cukier. Dodawać po jednym żółtku. Sypkie produkty wymieszać ze sobą i dodawać po łyżce do masy jajecznej. Spód blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć biszkopt. Piec ok. 30 min w temp. 180 stopni. Po ostudzeniu biszkopt przekroić na 2 części.
Przygotować bitą śmietanę: Fixy wymieszać z cukrem pudrem. Śmietanę ubić na sztywno. W połowie ubijania dodać cukier puder z fixem.
Poncz: Składniki ponczu połączyć ze sobą.
Blat biszkopta nasączyć połową porcji ponczu. Wyłożyć 3/4 części bitej śmietany. Przykryć drugim blatem biszkoptu, nasączyć i posmarować resztą śmietany. Zetrzeć na wierzch czekoladę.
Schłodzić w lodówce,
Przygotować bitą śmietanę: Fixy wymieszać z cukrem pudrem. Śmietanę ubić na sztywno. W połowie ubijania dodać cukier puder z fixem.
Poncz: Składniki ponczu połączyć ze sobą.
Blat biszkopta nasączyć połową porcji ponczu. Wyłożyć 3/4 części bitej śmietany. Przykryć drugim blatem biszkoptu, nasączyć i posmarować resztą śmietany. Zetrzeć na wierzch czekoladę.
Schłodzić w lodówce,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz