Przekładaniec z bitą śmietaną
11:12:00
0
biszkopty
,
Ciasta i desery
,
ciasto szybkie
,
ciasto z kisielem
,
kolorowe ciasto
,
mleko
,
przekładaniec
,
ptasie mleczko
,
zagęszczone mleko

- Biszkopt: 4 jaja
- 3/4 szklanki mąki
- szklanka cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- łyżka octu
- 2 kisiele truskawkowe
- Pianka: 500 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
- galaretka truskawkowa
- galaretka cytrynowa
- bita śmietana: 300 ml śmietanki kremówki
- galaretka brzoskwiniowa
- dodatkowo: czekolada gorzka
- opakowanie biszkoptów
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z kisielem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy do piany. Na końcu dodajemy olej i ocet. Mieszamy. Przekładamy do blaszki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pieczemy ok. 25 min.
Pianka: Mleko ubijamy na sztywno. Dzielimy na dwie części.
Galaretki rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Do 1 części dodajemy galaretkę czerwoną, do drugiej żółtą. Mieszamy.
Bita śmietana: Śmietankę ubijamy na sztywno. Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do ostygnięcia. Wlewamy do bitej śmietany, mieszamy.
Na wystudzony biszkopt wykładamy żółtą piankę, na to czerwoną piankę, wykładamy biszkopty i bitą śmietanę.
Przed podaniem posypujemy startą czekoladą.
Pianka: Mleko ubijamy na sztywno. Dzielimy na dwie części.
Galaretki rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Do 1 części dodajemy galaretkę czerwoną, do drugiej żółtą. Mieszamy.
Bita śmietana: Śmietankę ubijamy na sztywno. Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do ostygnięcia. Wlewamy do bitej śmietany, mieszamy.
Na wystudzony biszkopt wykładamy żółtą piankę, na to czerwoną piankę, wykładamy biszkopty i bitą śmietanę.
Przed podaniem posypujemy startą czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz