Szarlotka królewska na biszkopcie
09:05:00
0
bita śmietana
,
Ciasta i desery
,
idealny biszkopt
,
szarlotka królewska
,
szarlotka na biszkopcie
,
szarlotka z bitą śmietaną
,
szybki deser

Biszkopt : 3 jaja
4 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej tortowej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
masa jabłkowa: 80 dag jabłek
1 galaretka cytrynowa
opcjonalnie : cukier
masa śmietanowa: 300 gramów kremówki
2 kopiaste łyżeczki żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku
3 łyżki cukru pudru
dodatkowo : 150 g mlecznej czekolady startej na tarce
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, połączyć na wolnych obrotach miksera z innymi składnikami, ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną brytfanny. Piec ok. 30 min.
Jabłka obrać, pokroić na kawałki, zalać około 3/4 szklanki wody, dusić do miękkości, wsypać galaretkę i wymieszać, masę odstawić do częściowego stężenia, wyłożyć na biszkopt.
Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Żelatynę dobrze wymieszać z wrzącą wodą, schłodzić. Wlać do masy śmietanowej. zmiksować do dokładnego połączenia składników. Śmietanę rozprowadzić na masie jabłkowej, wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki na parę godzin do stężenia.
Ciasto udekorować czekoladą.
Jabłka obrać, pokroić na kawałki, zalać około 3/4 szklanki wody, dusić do miękkości, wsypać galaretkę i wymieszać, masę odstawić do częściowego stężenia, wyłożyć na biszkopt.
Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Żelatynę dobrze wymieszać z wrzącą wodą, schłodzić. Wlać do masy śmietanowej. zmiksować do dokładnego połączenia składników. Śmietanę rozprowadzić na masie jabłkowej, wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki na parę godzin do stężenia.
Ciasto udekorować czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz