Sernik z musem śliwkowym
03:46:00
0
Ciasta i desery
,
ciasto śliwkowe
,
sernik
,
sernik z musem śliwkowym
,
szachownica z musem śliwkowym

- Ciasto: szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- pół szklanki oleju
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa: 1 kg twarogu sernikowego
- 4 jajka
- szklanka cukru
- budyń śmietankowy
- Mus : 40 dag śliwek
- 6 łyżek cukru
- żelatyna
Ciasto: białka ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier, utrzeć, połączyć z żółtkami. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodawać do ciasta na przemian z olejem. Masę przelać do blachy, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 25- 30 minut w temp.180 st. Wystudzić. Wystudzone ciasto pokroić na skośne paski o szerokości ok. 2 cm.
Masa: Żółtka i cukier utrzeć na gładką masę. Następnie dodawać partiami ser, budyń i dokładnie zmiksować. Na koniec ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą serową.
Mus śliwkowy: śliwki umyć, przepołowić, usunąć ogonki i pestki. Wrzucić do garnuszka razem ze szklanką wody i cukrem. Dusić na małym ogniu ok.20 minut. Żelatynę przygotować wg.przepisu na opakowaniu, połączyć z musem śliwkowym. Odstawić do stężenia.
Do blachy wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć co drugi pasek kakaowego ciasta. Przestrzenie między paskami wypełnić masą serową. Następnie na paskach, w których znajduje się masa serowa ułożyć pozostałe paski kakaowego ciasta. W wolne przestrzenie wlać masę serową. Wierzch ciasta posmarować pozostałą masą serową. Całość piec 60 minut. Na wierzch wylać tężejący mus śliwkowy. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na 3 godz.
Piec 25- 30 minut w temp.180 st. Wystudzić. Wystudzone ciasto pokroić na skośne paski o szerokości ok. 2 cm.
Masa: Żółtka i cukier utrzeć na gładką masę. Następnie dodawać partiami ser, budyń i dokładnie zmiksować. Na koniec ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą serową.
Mus śliwkowy: śliwki umyć, przepołowić, usunąć ogonki i pestki. Wrzucić do garnuszka razem ze szklanką wody i cukrem. Dusić na małym ogniu ok.20 minut. Żelatynę przygotować wg.przepisu na opakowaniu, połączyć z musem śliwkowym. Odstawić do stężenia.
Do blachy wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć co drugi pasek kakaowego ciasta. Przestrzenie między paskami wypełnić masą serową. Następnie na paskach, w których znajduje się masa serowa ułożyć pozostałe paski kakaowego ciasta. W wolne przestrzenie wlać masę serową. Wierzch ciasta posmarować pozostałą masą serową. Całość piec 60 minut. Na wierzch wylać tężejący mus śliwkowy. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na 3 godz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz