Kurczak w sosie pomarańczowym
00:48:00
0
drób
,
filety z kurczaka w sosie
,
kurczak w sosie pomarańczowym
,
Obiady
,
Potrawy mięsne
,
potrawy z kurczaka
,
sos słodko-kwaśny
,
sosy
Podwójna pierś z kurczaka,
2 pomarańcza,
2 torebki ryżu,
olej,
sól, pieprz, chili,
szklanka soku z pomarańczy ( może być z kartonu),
2 łyżki octu,
5 łyżek cukru pudru,
2 łyżki ketchupu,
2 łyżki miodu,
2 łyżki wody,
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Pierś z kurczaka umyć, oczyścić, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Na tarce zetrzeć skórkę z jednej pomarańczy. Pomarańcze obrać i pokroić w małą kostkę. Do osobnego garnka wlać sok z pomarańczy, ocet, cukier, ketchup i miód. Mieszać dokładnie i zagotować W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z wodą i dodać do sosu.
Pomarańcz oraz skórkę dać do kurczaka. Chwilę podsmażyć razem, doprawić do smaku. Do kurczaka wlać sos, wymieszać.
Podawać z ugotowanym ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz