Racuchy z jabłkami
05:23:00
0
ciasto drożdżowe
,
dania bezmięsne
,
Obiady
,
puszyste placki z jabłkami
,
racuchy z jabłkami
,
śniadania

- 500 ml ciepłego mleka
- 500 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 50 g świeżych drożdży
- 6 jabłek
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Rozkruszone drożdże wymieszać z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką (ok. szklanki). Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
Resztę mąki wsypać do miski. Dodać cukier waniliowy, jajka i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto najlepiej mikserem. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30- 40 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać do ciasta i wymieszać.
Olej rozgrzać na patelni. Formować średniej wielkości placuszki. Smażyć na średniej mocy palnika z obu stron na złoty kolor.
Posypać cukrem pudrem.
Resztę mąki wsypać do miski. Dodać cukier waniliowy, jajka i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto najlepiej mikserem. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30- 40 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać do ciasta i wymieszać.
Olej rozgrzać na patelni. Formować średniej wielkości placuszki. Smażyć na średniej mocy palnika z obu stron na złoty kolor.
Posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz