Domowe łazanki z mięsem i kapustą
- Łazanki: 2 szklanki mąki pszennej
- duże jajko
- 1/3 szklanki oleju
- 1 płaska łyżeczka soli
- świeża biała kapusta 1 kg
- mięso wieprzowe mielone - 70 dkg
- 2 łyżki smalcu
- cebula
- pieprz czarny mielony, sól
Mąkę przesiać przez sito na stolnicę.
Usypać kopczyk, na środku zrobić wgłębienie i dodać jajko, olej, sól.
Składniki siekać, aż do połączenia.
Następnie ciasto wyrobić dłońmi, aż utworzy się gładka kula.
Wałkować, podsypać mąką i przewracać co jakiś czas na drugą stronę. Rozwałkowane na ok 2-3 mm ciasto kroić w paseczki o szerokości ok 1.5-2 cm, a następnie w kostkę. Gotować w osolonej wodzie ok 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Odcedzić.
Kapustę obrać z gorszych liści, przekroić na połowę, wyciąć głąb. Kapustę wrzucić na gotującą, lekko osoloną wodę, gotować do miękkości. Następnie odcedzić, pozostawić na sicie do wystudzenia.
Mięso podsmażyć na smalcu, doprawić solą i pieprzem, pod koniec smażenia dodać cebulę pokrojoną w kostkę. Mięso odstawić na chwilę z palnika.
Zimną kapustę odcisnąć, aby pozbyć się nadmiaru wody zgromadzonego w liściach , następnie na deseczce drobno ją posiekać. Tak przygotowaną dodać do mięsa z cebulą. Całość podsmażać kilka minut, aby kapusta lekko nam się przyrumieniła.
Podawać z łazankami.
Usypać kopczyk, na środku zrobić wgłębienie i dodać jajko, olej, sól.
Składniki siekać, aż do połączenia.
Następnie ciasto wyrobić dłońmi, aż utworzy się gładka kula.
Wałkować, podsypać mąką i przewracać co jakiś czas na drugą stronę. Rozwałkowane na ok 2-3 mm ciasto kroić w paseczki o szerokości ok 1.5-2 cm, a następnie w kostkę. Gotować w osolonej wodzie ok 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Odcedzić.
Kapustę obrać z gorszych liści, przekroić na połowę, wyciąć głąb. Kapustę wrzucić na gotującą, lekko osoloną wodę, gotować do miękkości. Następnie odcedzić, pozostawić na sicie do wystudzenia.
Mięso podsmażyć na smalcu, doprawić solą i pieprzem, pod koniec smażenia dodać cebulę pokrojoną w kostkę. Mięso odstawić na chwilę z palnika.
Zimną kapustę odcisnąć, aby pozbyć się nadmiaru wody zgromadzonego w liściach , następnie na deseczce drobno ją posiekać. Tak przygotowaną dodać do mięsa z cebulą. Całość podsmażać kilka minut, aby kapusta lekko nam się przyrumieniła.
Podawać z łazankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz