Domowe łazanki z mięsem i kapustą



  • Łazanki: 2 szklanki mąki pszennej
  • duże jajko
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • świeża biała kapusta 1 kg
  • mięso wieprzowe mielone - 70 dkg
  • 2 łyżki smalcu
  • cebula
  • pieprz czarny mielony, sól
Mąkę przesiać przez sito na stolnicę. 
Usypać kopczyk, na środku zrobić wgłębienie i dodać jajko, olej, sól.
Składniki siekać, aż do połączenia.
Następnie ciasto wyrobić dłońmi, aż utworzy się gładka kula.
Wałkować, podsypać mąką i przewracać co jakiś czas na drugą stronę. Rozwałkowane na ok 2-3 mm ciasto kroić w paseczki o szerokości ok 1.5-2 cm, a następnie w kostkę. Gotować w osolonej wodzie ok 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Odcedzić. 
Kapustę obrać z gorszych liści, przekroić na połowę, wyciąć głąb. Kapustę wrzucić na gotującą, lekko osoloną wodę, gotować do miękkości. Następnie odcedzić, pozostawić na sicie do wystudzenia.
Mięso podsmażyć na smalcu, doprawić solą i pieprzem, pod koniec smażenia dodać cebulę pokrojoną w kostkę. Mięso odstawić na chwilę z palnika.
Zimną kapustę odcisnąć, aby pozbyć się nadmiaru wody zgromadzonego w liściach , następnie na deseczce drobno ją posiekać. Tak przygotowaną dodać do mięsa z cebulą. Całość podsmażać kilka minut, aby kapusta lekko nam się przyrumieniła. 
Podawać z łazankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger