Torcik czekoladowy z bitą śmietaną i bananami


Ciasto:
2 szklanki mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
6 jaj,
1,5 szkl cukru
90 ml oleju,
70 ml mleka,
2 łyżki kakao

Masa:
500 ml śmietanki 30 %,
łyżka żelatyny,
3 łyżki cukru pudru,
4 banany,

Dodatkowo:
kakao do posypania,
sok z cytryny do skropienia bananów



Jaja wbić do misy, dodać cukier i miksować ok. 7 min. Na przemian dodać olej i mleko.  Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, wsypać do składników i zmiksować. Tortownicę wyłożyć papierem, wysmarować masłem, osypać mąkę i przelać ciasto. Piec ok. 40 min. Po przestudzeniu przekroić na 2 części.

Banany obrać, pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny.

Śmietankę ubić, dodać cukier puder. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i zostawiać do ostygnięcia. Dodać do śmietanki, zmiksować.

Na pierwszy blat wyłożyć połowę masy śmietanowej, poukładać plasterki bananów. Przykryć drugim blatem, posmarować II częścią śmietany, przyzdobić bananami i posypać kakao.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kuchenne Rewolucje Justyny , Blogger